Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

GVT CNTR

The Nottawaseppi Huron Band of the PotawatomiGovernment Center

Two story administrative and legislative office center targeting LEED Silver certification from the US Green Building Council. The building houses eleven departments. Open space plans on the north and south wings provides maximum flexibility to accommodate growth and restructuring of departments as the needs of the Band evolve in the future. The deep wide porch welcomes visitors and encouragesimpromptu outdoor gatherings while creating a grand entry appropriate for a major government center.

 

LEED Certification Level: Silver

  • Optimized Energy Performance, 20% less energy usage than comparable buildings.
  • Enhanced Commissioning to ensure building systems are truly optimized for performance.
  • Green Power purchased from Consumers Energy
  • 30% less water usage inside building due to low flow plumbing fixtures
  • 75% of construction waste recycle
  • 20% of all materials used are locally produced
  • 10% of all materials used fabricated from recycled materials
  • All wood used on project obtained from sustainable forestry practices (certified as such)
  • Low VOC emitting materials used for sealants, paints, flooring and other materials
  • Lighting controlled by occupancy sensors and responds to natural daylight levels as well
  • View to the exterior provided in 75% of all occupied spaces
  • Natural daylight available in over 70% of occupied spaces
  • Native plant species used in landscaping.

 

 Design Features

  • Large building edifice with formal architectural arrangement appropriate for a central government facility but softened with spacious front porch, natural building materials, and welcoming pedestrian plaza.
  • Wide, open front porch area to invite the community and promote gathering outside buildings.
  • Use of Pine Creek Reservation Cherry for reception desk and trim in Council Chambers.
  • Natural stone veneer for durability.
  • Open office plans to allow maximum flexibility as departments grow and shift over time.
  • Shared conference rooms, copy rooms, and work areas.
  • Expansion space built into the floor plan.
  • Plenty of storage throughout: closets, basement, casework, etc.
  • Landscape island in parking lot breaks up the expansive asphalt paving and forms a transition from the formal landscaping beds of the Government Center to the natural, rustic environment of the Pow Wow Grounds to the west.
  • Snow melt system
  • Utility Lot recessed below grade to obscure it from 1 ½ Mile Road and the rest of the campus (Building does not have a “back yard” to hide mechanical systems)

Project Summary

 

Location:

Pine Creek Reservation

1485 Mno-Bmadzewen Way

Fulton, MI 49052

 

Building Size:

35,400 square feet

 

Employees:

90+

 

Parking Space:

123 including, 5 Handicap, and 9 car pool and electric vehicles.

 

LEED Logo

Learn more about United States Green Building Council and Green strategies that can be used in your home www.usgbc.org